Okinawa Blå Zon Japan Okinawa - Den japanska blå zonen
Följ med på en resa där välbefinnande står i fokus! Okinawa är en av världens fem blå zoner och känt för att vara en av de platser där människorna, främst kvinnor, varit äldst i världen. Som ett pärlband ligger arkipelagen med 160 öar mellan de japanska huvudöarna i norr, Kina i väst och Taiwan i söder. Här har en alldeles egen kultur vuxit fram inom textil, musik, mattraditioner och kampsport, då det var här som karaten föddes. Naturen på öarna är vacker och varierad med tropisk regnskog, mangroveskogar, floder, vattenfall och långa sandstränder som bjuder in till härliga dopp.
Förutom att uppleva den lokala kulturen med musik, mat och besök i olika byar får vi dessutom flera yogaklasser och intressanta föreläsningar av våra ciceroner Charlotte Fredriksson, yogalärare och kostrådgivare, och Henrik Ennart, journalist på SvD och författare. Vår japankunnige färdledare Legolas Svärdsäter är med under hela resan och guidar er i denna fantastiska övärld.
Denna resa är en samproduktion med vårt systerföretag Världens Resor.
Resans höjdpunkter
- Okinawas vackra natur
- Spännande lokal kultur
- Japans underbara mat
- Föreläsningar av Henrik och Charlotte
- Bad på paradisstränder
- Dynamiska Tokyo
Avgångar
1 – 11 nov
Stockholm Arlanda
Vi flyger även inrikes Tokyo-Okinawa t/r. Detaljer om de flygen kommer närmare avresa.
Kontakta oss för pris för flyg från andra avreseorter.
Allt detta ingår
- Flyg och flygskatt från Stockholm (andra avreseorter mot pristillägg)
- Investering i klimatpositiva projekt
- Inrikesflyg tur/retur Tokyo-Okinawa
- Ciceronerna Charlotte Fredriksson och Henrik Ennart
- Svensk färdledning
- Transfers till och från flygplatserna
- Alla båtresor och övriga transporter
- Frukost alla dagar
- 2 luncher och 8 middagar
- 6 yogaklasser som anpassas efter gruppen så att alla kan vara med.
- Föreläsningar av Henrik Ennart om de blå zonerna, friskt åldrande, tarmfloran, kost och hälsa enligt resplan.
- Inträden till sevärdheter och museum beskrivna i programmet.
- Del i dubbelrum på hotell.*Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan)
Vad ingår inte i resans pris?
- Enkelrumstillägg : 4 500 kr
- Måltider som ej nämns ovan
- Dryck
- Den här resan erbjuder möjligheter att dyka och snorkla men innebär extra tillägg för hyra av utrustning.
Övrigt:
- Antal deltagare: 12-24
Vaccination & hälsa:
- En resa till Japan kräver inga speciella vaccinationer, men vi rekommenderar alltid att ha grundskyddet mot polio, difteri och stelkramp på utlandsresor. Kontakta alltid en vaccinationscentral om du känner dig osäker på vad som behövs.
- Japanerna har för vana att använda munskydd vid förkylning och under influensasäsonger. I och med Covid-pandemin är nu användandet av munskydd ännu mer utbrett, men det finns i dagsläget inget krav på att bära det.
Pass och visum:
- För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsetiden i Japan. För närvarande krävs inget visum för svenska medborgare.
- Innan ankomst till Japan delar personalen ombord på flyget ut landningskort “Disembarkation card” samt tulldeklarationen “Customs declaration” som ska fyllas i.
Inför resan
Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Denna resa innebär inga egentliga fysiska ansträngningar förutom den långa flygresan och tidsskillnaden samt valfria aktiviteter på ön Zamami. För att kunna delta i det dagliga programmet bör du kunna gå obehindrat några kilometer på bitvis ojämnt underlag. Yogan anpassas utifrån dina egna förutsättningar.
Kan jag åka ensam?
Du kan absolut resa ensam. Att göra en aktiv resa själv är ett härligt sätt att lära känna nya människor som delar ens intressen!
Vad behöver jag ha med mig?
Vädret denna tid på året är milt med en medeltemperatur på ca 23 grader. Yogamatta, bra stabila gymnastikskor och sol- och badkläder är några saker som behöver tas med. En mer detaljerad packlista och praktiska tips inför resan får ni ungefär två månader innan avresa.
Boende
-
Hotell på Okinawa-resan
På denna resa kommer vi att bo på tre olika hotell av medelklass (motsvarande 3-4 stjärnor). Hotellen på bilderna är preliminära och kan komma att bytas ut mot alternativ av likvärdig standard. Exakta detaljer om hotellen får ni ca 14 dagar innan avresan. Alla hotellen har privat badrum och ligger med lägen som är utvalda för just vår resas innehåll.
Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan).
Preliminärt program
Dagsöversikt:
Dag 1-2 Flyg till Japan
Dag 3 Naha
Dag 4 Naha
Dag 5 Naha
Dag 6-8 Naha - Zamami
Dag 9 Zamami - Tokyo
Dag 10 Tokyo
Dag 11 Hemresa
Dag 1-2 Flyg till Japan
Flyg till Tokyo där vi landar dag 2. Vi reser vidare med inrikesflyg till Okinawa och landar i huvudorten Naha som har lite drygt 300 000 invånare.
Okinawa är egentligen bara namnet på arkipelagens största ö, men i folkmun har den blivit samlingsnamn för hela den ögrupp vi kommer att färdas igenom. Vi kommer nu att vara sju dagar i denna suptropiska övärld.
Okinawa är känt för flera saker. Här ägde några av andra världskrigets värsta strider rum, kvinnorna på Okinawa har länge blivit äldst i världen, Okinawas musik har blivit välkänd, de har några av världens främsta badvatten och så är det karatens födelseplats. Inte illa för en sådan liten avlägsen plats.
Efter att ha checkat in på vårt hotell tar vi en promenad i de centrala delarna av Naha och bekantar oss med området. Vi går längs med Nahas huvudgata Kokusai Dori (Internationella Gatan), det är här alla butiker, restauranger och nöjesliv finns koncentrerat. Det är när vi går in på de små bakgatorna vi hittar de bästa matställena och vi äter en gemensam välkomstmåltid på någon av dessa. I Japan är Naha känt för sitt nöjesliv och då inte minst för det rika musikutbudet. Den traditionella musiken från Okinawa har blandats upp med ett sällsynt groove och vunnit stor popularitet världen över. På Kokusai Dori finns ett stort utbud av restauranger där vanligtvis några bjuder på livemusik och har man tur kan man få se liveband eller trubadurer som bjuder på denna speciella musik.
Gemensam välkomstmiddag på kvällen.
Dag 3 - Naha
Morgonen inleds med en yogaklass innan frukost för den som önskar. Ett skönt sätt att mjuka upp kroppen efter ett reseintensivt dygn. Under hela vistelsen i Okinawas övärld finns det möjlighet till ett pass morgonyoga varje dag. Yogan anpassas så att alla i gruppen kan delta.
Efter frukost är det dags för resans första föreläsning av Henrik Ennart som ska prata om bakgrunden till de blå zonerna och boken Den goda maten - Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande, som han skrivit tillsammans med Charlotte Fredriksson. Henrik är även författare till ett tiotal andra böcker, bland annat Happy Food-serien.
Idag ska vi få oss en hel del historia till livs när vi besöker länsmuseet i Naha med sina fina utställningar. Okinawaöarna kallades Ryukyu fram till 1879 och var ett eget kungarike som idkade handel över stora delar av öst-och sydöstasien. Under Okinawas storhetstid från 1300- till 1500-talet var japaner och kineser i mångt och mycket tvungna att handla via en mellanhand då de själva hade så dålig kontakt. Den rollen var som klippt och skuren för Ryukyu, som etablerade sig som en stor sjöfararnation under dessa år. Under egen flagg var båtar från Ryukyu en ständigt återkommande syn i Asiens stora hamnar. Ända fram till slutet av 1800-talet fortsatte Ryukyu att hålla sig väl med bägge sidor och har kommit att influeras av båda nationerna.
På eftermiddagen åker vi till den sydligaste delen av Okinawas huvudö där vi ägnar tid åt Okinawas moderna krigshistoria och en av 2:a världskrigets värsta bataljer. Både USA och Japan visste att slaget om Okinawa skulle bli avgörande för utkomsten av kriget och satsade allt de hade på att gå segrande ur detta slag. USA kom med över 190 000 man till det slag som skulle vara i 82 dagar från april till juni 1945. Det var endast i slaget om Okinawa kamikazepiloter användes som en sista åtgärd från japanerna att försöka vända kriget. Sammantaget dog närmare 120 000 soldater i striderna och ca 95 000 civila. Mer än en tredjedel av Okinawas befolkning dog på mindre än tre månader.
Vi besöker fredsparken och minnesmuseet som berättar om denna tragiska del av Okinawas historia. Museet ligger vid den klippa där massor av japaner valde att ta sitt liv istället för att utsättas för USA:s soldater, och här kommer vi att få en god förståelse för hela krigets utveckling på Okinawa och hinner även med att se på minnesparken där en stor mängd monument står. Där finns namnen på alla som dog under slaget inristade, soldater såväl som civila. Vi tillbringar ett par timmar här.
Gemensam middag i Naha på kvällen.
Dag 4 Naha
Efter yogapass och frukost föreläser Henrik om tarmfloran. Efteråt åker vi norrut till den byn Ogimi som bjuder på två unika företeelser: Kvinnorna som bor där har en av världens högsta medellivslängd samt tillverkning av tyger från bananbladsfibrer.
De japanska kvinnorna har länge varit världsmästare i att bli gamla (Sverige hade världsrekordet tidigare). Just här i Kijoka i Okinawa-prefekturen har kvinnorna länge haft den högsta medellivslängden. Själva säger de att det beror på det sköna klimatet, hälsosam mat och att man håller sig aktiv och rör på sig mycket även i hög ålder. "Hara hachi bu" är ett japanskt uttryck som innebär att man äter sig mätt till 80%, och sägs härstamma från just Okinawa. Många japaner tar fasta på detta som gör att man håller sig frisk längre.
Till lunch ska vi själva laga till vår mat som vi sedan äter gemensamt. Vi får en kurs i Okinawa-köket av en lokalbo och får lära oss att tillaga några olika hälsosamma rätter på lokalproducerade råvaror. Okinawa är en urgammal knutpunkt för handel och sjöfart och ur det utvecklades en alldeles egen kokkonst som är en blandning av det japanska, kinesiska och vietnamesiska. På ön växer många örter vars medicinska effekter studeras vid forskningsinstitutet OIST, Okinawa institute of science and technology, som den japanska staten skapat för detta ändamål. Några typiska ingredienser i det okinawska köket är t.ex. bittergurkan goya, sötpotatis, alger, grönt te och en mängd olika frukter och örter. För att vara en övärld så konsumeras inte den jättestora mängd med fisk som man kanske tänker sig, utan istället serveras ofta en kombination av olika proteinkällor så som tofu, kött och fisk.
Efter lunch besöker vi ett litet väveri som producerar bashofu, ett ovanligt textilmaterial som är gjort av fiber från en speciell japansk bananplanta. Detta hantverk hade funnits i många hundra år men nästan dött ut då en kvinna från byn tog upp det igen och öppnade detta väveri och blev senare av japanska regeringen utsedd till en levande kulturskatt.
Kvällen fri för egna aktiviteter och middag.
Dag 5 Naha
Yoga och frukost följt av föreläsning om medelhavskostens ursprung, maten i Okinawa och i de övriga blå zonerna samt om ultraprocessad mat.
Okinawa är födelseplatsen för kampsporten karate och betyder ordagrant tom hand. Efter lunch åker vi till en dojo, en träningslokal, för att prova på sporten.
För den som önskar går det att ta sig till någon fin strand för bad på egen hand. Er färdledare hjälper till med tips.
Gemensam middag på kvällen.
Dag 6-8 Naha - Zamami
Vi lämnar Naha på morgonen och åker båt i två timmar till ön Zamami som har knappt 1000 invånare.
Till Zamami kommer många för att vattnet är extra klart här. Bara någon kilometer från byn ligger Furuzamami-stranden som är en mycket fin 700 meter lång strand. Utöver vanligt trevligt bad finns väldigt bra möjligheter till såväl snorkling som dykning för den som vill eller varför inte en vandring. Er färdledare hjälper till med tips och tar med er som vill ut på en guidad vandring alternativt cykeltur.
På eftermiddagen på ankomstdagen tar färdledaren med gruppen ut på en vandring där vi utforskar delar av Zamamis natur.
På Zamami går det utmärkt att göra en cykelutflykt på ön då man ser några andra byar, några jordbruk och kommer till vackra utsiktsplatser. Hela ön är ganska högrest och det är dramatiska klippor vi blickar ut över vid flera ställen. Är det någon som hellre vill ta det lugnt vid stranden går det jättebra.
Zamami har flera orter, men det är här i huvudorten med samma namn som all kvällsaktivitet finns. Här finns några barer och kaféer att gå till. Det är en verkligt trivsam miljö med många inflyttade tokyoiter som tröttnat på Tokyos storstadspuls.
Under våra tre dagar på Zamami ingår halvpension med frukost och middag varje dag. Här blir det också tillfällen för morgonyoga samt ett par föreläsningar, bland annat om åldrandets gåta och forskningen bakom denna.
Dag 9 Zamami - Tokyo
Yoga och frukost på morgonen. Vi checkar ut från hotellet på förmiddagen och tar båten tillbaka till Naha och flyg vidare till Tokyo mitt på dagen. Resan tar cirka 3 timmar och vi landar i Tokyo på eftermiddagen.
Transfer till vårt hotell och incheckning. Vi går sedan och äter en gemensam middag och bekantar oss med närområdet.
Dag 10 Tokyo
Efter frukost får vi en föreläsning av Charlotte som knyter ihop resans tema med de blå zonerna; vilka principer tar vi med oss för en hållbar livsstil på hemmaplan, samt en gemensam sammanfattning med Henrik
Därefter ska vi tillsammans med vår färdledare utforska Tokyo med en kombination av det lokala tågnätet och till fots. Vi besöker stadsdelarna Shibuya, Harajuku och Shinjuku och lägger tonvikten vid det moderna. Shibuya och Harajuku inhyser de mest ungdomliga kvarteren och det är här som många nya modetrender skapas. Vi promenerar längs "cat street" och Omotesando och ser en del av Tokyo som bjuder på mycket spännande och ny arkitektur. Vår färdledare visar också upp sina egna smultronställen i denna megastad som tidigare varit hans hem i många år.
Under dagen äter vi gemensam lunch och på kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag då vi summerar vår resa.
Dag 11 Hemresa
Transfer till flygplatsen och resan hem börjar.
Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.
Guider
-
Legolas Svärdsäter
Färdledare Japan
Bosatt i Japan sedan 2003. Efter flera års IT-studier och arbete i Sendai och Tokyo är Legolas numera bosatt på ön Chichijima i Stilla havet. Legolas talar obehindrad japanska och har lett ett flertal resor för Världens Resor. Legolas har rest runt nästan hela Japan under sin tid i landet och brinner för bland annat fotografering, dykning och utförsåkning.
-
Henrik Ennart
Vetenskapsjournalist
Henrik är en prisbelönad vetenskapsjournalist som i många år skrivit om mat, livsstil och hälsa i SvD. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har han gett ut de fyra toppsäljarna i Happy Food-serien som handlar om hur måendet hänger samman med maten vi äter och vår tarmflora, men även med vår livsstil och miljön runt omkring oss. I boken Åldrandets gåta berättade han redan 2011 hur vi genom mat, motion, korttidsfasta, god sömn, minskad stress och rika sociala nätverk kan påverka vårt eget åldrande. Henrik har också gjort reportageresor till de platser på jorden som vetenskapligt bekräftats som blå zoner, alltså platser där chansen är störst att bli över 100 år gammal med hälsan i behåll. Henrik har nyligen släppt boken Den goda maten - Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande tillsammans med Charlotte Fredriksson. Mer info www.henrikennart.se
-
Charlotte Fredriksson
Yogalärare, reseproducent & hälsoföreläsare
Charlotte Fredriksson är en erfaren föreläsare, yogainstruktör och kostrådgivare med djup kunskap inom hälsa, mat och välbefinnande. Hennes fokus är att inspirera till en balanserad livsstil med fokus på näring, rörelse, stresshantering, glädje och energi. Charlottes holistiska syn på hälsa och hennes intresse för de blå zonerna – regionerna i världen där människor lever längst och friskast– har gett henne en unik inblick i hur små förändringar kan leda till långvarig hälsa och vitalitet. Hon är mycket uppskattad för sitt sätt att inspirera till en sund och hållbar livsstil med tips på goda och lättlagade recept, vardagsmotion, återhämtning och positiv livsinställning. Hennes yogaklasser är dynamiska och balanserar flow, stillhet och intensitet, med fokus på att skapa djupare insikt och närvaro – oavsett nivå. Hon har tillsammans med Henrik Ennart skrivit boken Den goda maten – Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande, som utforskar Medelhavskostens och de blå zonernas livsstils hälsofördelar och dess koppling till långsiktigt välbefinnande. www.charlottef.se
Väderkalender
Relaterade resor
-
ItalienSamarbete Acciaroli Åldrandets gåta
Följ med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart på höstens spännande hälsoresa till italienska bergsbyn Acciaroli. Under en vecka varvar vi intressanta föreläsningar, vacker vandring och yoga med autentiska måltider.
8 dagar från 37 250 SEK -
NepalSingelresa Nepal Vandring
Himalayamassivet och rosaskimrande rhododendronskogar i kontrast till den blå himlen möter oss då vi under fjorton resdagar upptäcker Nepal. Resan går både till en av Himalayas vackraste vandringsleder, Annapurna Panorama, samt till Nagarkots gröna landskap.
15 dagar från 43 500 SEK -
SverigeSamarbete Östergötland Åldrandets Gåta
Vi tar de blå zonerna till Sverige! Välkommen på en unik resa där du får möjlighet att delta i ett spännande forskningsprojekt om gåtan bakom friskt åldrande – utan att behöva resa utomlands! Vi tar maten från den hemliga blå zonen Cilento i Italien till Sverige, och erbjuder dig en avkopplande semester kombinerad med kunskap och traditionell Medelhavskost.
5 dagar från 11 850 SEK