Östergötland Åldrandets Gåta Sverige Åldrandets Gåta inklusive forskningsprojekt

Vi tar de blå zonerna till Sverige!

Välkommen på en unik resa där du får möjlighet att frivilligt delta i ett spännande forskningsprojekt om gåtan bakom friskt åldrande – utan att behöva resa utomlands! Vi tar helt enkelt med oss maten och livsstilen från den hemliga blå zonen Cilento i Italien direkt till Sverige, och erbjuder dig chansen att kombinera en avkopplande semester med djupgående kunskap och traditionell Medelhavsmat.

Under fyra dygn i natursköna Åtvidaberg, Östergötland, bjuder vi in dig att följa med Henrik Ennart och Charlotte Fredriksson till hotell Villa Baro på en resa fylld av föreläsningar, lättare promenader/vandringar och yoga för den som vill. Här får du njuta av den Medelhavskost som tros ligga bakom de många friska hundraåringarna i Cilento, Sydvästra Italien, beläget 13 mil söder om Neapel.

Forskarna Olle Melander och Salvatore di Somma, som ledde "The Cilento Study" 2021, har nu flyttat sitt fokus till Sverige. De vill undersöka om samma resultat kan uppnås här med en diet baserad helt på ingredienser från Cilento. Detta är en unik möjlighet att vara en del av denna intressanta forskning.

Förutom forskningsprojektet bjuder vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart samt yoga- och hälsoentreprenören Charlotte Fredriksson på inspirerande föreläsningar där de tillsammans utforskar varför människor i Cilento och andra blå zoner världen över blivit så långlivade och hur vi kan använda dessa insikter och principer för att skapa ett långt, friskt och lyckligt liv här hemma. För den som vill erbjuds även flertalet yogaklasser. 

Henrik och Charlotte är dessutom författare till boken Den goda maten – Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande, där de delar med sig av sina erfarenheter och forskningsfynd från bland annat Cilento. En av föreläsningarna kommer att handla lite mer specifikt om boken och den tidigare studien från 2021.

Varmt välkommen att följa med oss på denna unika och inspirerande resa!

I samarbete med SvD Accent.

Resans höjdpunkter

  • Frivillig medverkan i Cilento-studien
  • Intressanta föreläsningar
  • Daglig yoga
  • Mat från Cilento
  • Vandring runt Bysjön
  • Kulturvandring i Åtvidaberg

Avgångar

23 – 27 apr 2025

Egen transport

11 850 SEK Boka resa

HITTA HIT

Du tar dig enkelt till Åtvidaberg och Villa Baro med bil och det finns gott om parkeringsplatser med elladdare. Alternativt ta tåget till Linköping och byt till vidare transport med Kustpilen eller Östgötatrafikens bussar till Åtvidabergs tågstation. Från tågstationen i Åtvidaberg till Villa Baro är det ca en halvtimmes promenad, eller sex minuter med bil, behöver du hjälp med transport från tågstationen ring hotellet i god tid före ankomst. Närmaste flygplats är Linköping city airport. En halvtimme från Villa Baro, med bil.

För mer information kontakta hotellet:

  • Email: info@villabaro.se
  • Tel: 0120-844 40
  • Adress: Villa Baro
    Västantorp
    597 31 Åtvidaberg

DELTAGANDE I FORSKNINGSPROJEKT

Forskare vid Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet inbjuder dig till att delta i ett forskningsprojekt i samband med din resa. Bakgrunden är att man funnit att vissa nedbrytningsprodukter av födoämnen som är mätbara i blodet (blodmetaboliter) och vissa tarmbakterier i avföringsprover är kopplade till risk för typ 2 diabetes och hjärt kärlsjukdomar. Nya data visar att befolkningen i Cilento, en Medelhavsregion i södra Italien, har en mer gynnsam profil av metaboliter i blodet jämfört med en svensk befolkning. I en tidigare studie fann vi att svenskar som åkte till Cilento och åt typisk lokal Medelhavskost fick en markant förbättring av sina blodmetaboliter.

Detta projekt går ut på att mäta sådana metaboliter i blodprov och bakteriesammansättning i avföringsprov före och efter tre dagars typisk Medelhavskost från Cilento. Det kommer även att mätas andra riskfaktorer, till exempel kolesterol, blodsocker, njurfunktion och blodtryck i början och slutet av vistelsen. 

Om du är intresserad av att delta anmäler du det i samband med att du bokar din resa. Du kommer, efter att anmälningsavgiften är betald, bli kontaktad av personal från forskningsmottagningen i Malmö för mer information. Efter samtalet kommer vi att skicka hem forskningspersoninformation med mer detaljerad information via mail. Den vill vi gärna att du läser igenom innan resans start.

Vid ankomst till konferenshotellet kommer du att få signera samtycke till att delta i studien samt erhålla material för insamling av avföringsprov. Provet ska tas så snart som möjligt i anslutning till ankomstdagen. Du kommer även att få besvara ett frågeformulär om levnadsvanor och eventuella sjukdomar och mediciner.

Från kl. 22.00 på ankomstdagen ska du vara fastande. På morgonen dag 2 kommer vi att mäta längd, vikt, midja och stuss. Vi kommer även att mäta blodtryck samt ta blodprover. Du kommer också få med dig nytt material för insamling av faeces på dag 5. 

Från kl. 22.00 dag 4 ska du återigen vara fastande för att sedan på morgonen dag 5 upprepa ovanstående mätningar samt lämna nya blodprover.

Under vistelsen deltar du i resans aktiviteter på samma sätt som om du inte deltagit i studien.

Deltagandet är helt frivilligt och du kan när som helst under studiens gång välja att avbryta utan att behöva motivera varför.

Via länken nedan når du mer detaljerad information om studien.
Information försöksökspersoner

INGÅR I RESAN

  • Boende 4 nätter, del i dubbelrum 
  • Helpension; frukost, lunch & middag exkl. dryck
  • Välkomstdrink första kvällen
  • Friviligt deltagande i forskningsprojektet: ”Påverkas cirkulerande metaboliter och bakteriell tarmflora hos frivilliga svenska försökspersoner av tre dagars medelhavskost?”  inkl. alla blodprover och tester samt uppföljning
  • Alla föreläsningar, yoga, promenader och vandring enligt programmet
  • Tillgång till hotellets bastu och gym

TILLKOMMER

  • Tillägg enkelrum: 2900 kr
  • Valfria spa-behandlingar
  • Golf och padel

ÖVRIGT: 

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Alla är välkomna att delta på denna resa. Yogan är frivillig och anpassas efter gruppen. Promenaderna/vandringarna är lätta men kräver en fungerande grundfysik och stabilitet samt bra skor.

Kan jag åka ensam?
Du kan absolut resa ensam. Att göra en resa ensam är ett fantastiskt sätt att lära känna nya människor som delar lika intressen och möjlighet till välförtjänt egentid.

Vad behöver jag ha med mig?
Du behöver ha med dig ett par klädombyten för yoga och kläder för promenader/vandringar efter väder, skorna behöver var anpassade för vandring med räfflad sula och gärna gå upp över fotknölarna. Ta med vind/regnjacka. För den som vill spela padel eller golf ta med den utrustning och de kläder ni behöver. Ombyte till kvällen samt block och penna till föreläsningarna.  

Boende

  • Hotell Villa Baro Åtvidaberg

    Känslan är att Åtvidaberg har allt, med lika nära till storstad som till kust. Å ena sidan bara tre mil till Linköping, å andra sidan naturen med sina eklandskap, sjöar och djupa skogar. Orten har en stolt historia som bruks- och industrisamhälle. Och även den idrottsintresserade kan få sitt – intill Adelswärdska villan ligger anrika Kopparvallen, Åtvidaberg FF:s hemmaarena. Här ryms både laganda och känslor, precis som på Villa Baro.

    Villa Baros historia sträcker sig ända till 1958 då trädgårdsskolans gamla lokaler började användas för golfgäster som behövde boende. Till en början lät man bygga små lägenheter med självhushåll. Men idén med självhushåll visade sig inte bli långvarig. Gästerna ville gärna ha måltider och Trädgårdsskolan blev ett hotell som serverade både frukost och middag. 

    Sedan dess har hotellet genomgått flera renoveringar där den största förvandlingen resulterade i det nuvarande Villa Baro som stod klart år 2020. Då invigdes även den nya flygeln som rymmer allt från hotellrum och lounge till yoga- och jaktrum. Här möts historia och nutid i ett och samma besöksmål – en speciell plats som rymmer oändligt med upplevelser.

    Rummen är stilfullt inredda med sköna sängar och ljusa men lugna färger. Hotellet genomsyras av ett miljötänk och alla detaljer är noggrant utvalda vilket ger en vacker, modern  och smakfull finish. Här bor vi otroligt bekvämt omgivna av en magsik vacker natur som tilltalar alla sinnen.  

Program

Denna resa är en komprimerad version av de andra resor på 7 nätter vi gör till Cilento och Ikaria. För att forskningsprojektet ska fungera optimalt krävs att alla deltagare fastar efter kl. 22.00 den 23 april, samt efter kl 22.00 den 26 april. Blodproverna lämnas på fastande mage den 24 och den 27 april från ca kl 07.00. Avföringsprover lämnas vid samma tillfälle eller så nära inpå som möjligt.

Den 24-26 april serveras endast mat med råvaror från Cilento och till måltiderna kan man beställa vin, om man vill, från Cilento. Om du har anmält dig att delta i forskningsprojektet kommer du behöva bekräfta ditt deltagande via underskrift samt svara på ett frågeformulär om din hälsa. Du kommer att bli kontaktad om detta efter att du har betalt din anmälningsavgift. 

Preliminärt program

Dag 1

  • Kl. 13:00 - Incheckning
  • Kl. 14:00 - Välkomstmöte inklusive kaffe, te och frukt
  • Kl. 14:30 - Föreläsning med Henrik - Bakgrunden om de blå zonerna,  Cilento och resultaten från "The Cilento Study" 2021.
  • Kl. 17:00 - Hatha yoga flow med Charlotte 
  • Kl. 19:00- Gemensam 3-rätters middag exklusive dryck, denna första kväll serveras svensk mat med lokala råvaror i säsong
  • Kl. 22.00 - Fasta


Dag 2 

  • Kl. 07.00 Blodprover och avföringsprov lämnas till forskarteamet på plats. Mer info kommer att ges kvällen före och varje deltagare får en angiven tid och rum att gå till. Ingen mat eller dryck får intas före blodproverna, endast vatten.
  • Frukost finns uppdukad och äts löpande vartefter du är klar med proverna
  • 10.30 - Rundvandring i bruks- och industriorten Åtvidaberg
  • 12.00 - Lunch
  • Kl. 13:30 - Föreläsning med Henrik - Tarmfloran
  • Kl. 16.00 - Hatha flow Yoga med Charlotte 
  • Kl. 19:00 - Middag


Dag 3: 

  • 7.00 - Morgonyoga 
  • 8:00 - Frukost
  • 10.00 - Föreläsning med Henrik - Forskningen om åldrande
  • 12.00 - Lunch
  • 13.30 - Vandring runt bysjön
  • 16:00 - Hatha yoga flow med Charlotte
  • 19.00 - Middag


Dag 4:

  • 7.00 - Morgonyoga 
  • 8:00 - Frukost
  • 10.00 - Föreläsning med Henrik & Charlotte - Forskningen bakom Medelhavskosten, ultraprocessad mat och vad de äter och inte i de blå zonerna.
  • 12.00 - Lunch och fri tid
  • 16:00 - Hatha yoga flow med Charlotte 
  • 19.00 - Middag
  • 22.00 - Fasta


Dag 5: 

  • 07.00 - Blodprover och avföringsprov lämnas till forskarteamet på plats. Mer info kommer att ges kvällen före och varje deltagare får en angiven tid och rum att gå till. Ingen mat får intas före blodproverna.
  • Frukosten är uppdukad och intas löpande vartefter ni är klara
  • 10.00 utcheckning 
  • 10.30 - 12.00 Avslutande föreläsning med Henrik & Charlotte - Vilka principer tar vi med oss för en hållbar livsstil på hemmaplan.
  • Lunch på egen hand och avfärd hemåt när man är redo

Coacher

  • Henrik Ennart

    Vetenskapsjournalist

    Henrik är en prisbelönad vetenskapsjournalist som i många år skrivit om mat, livsstil och hälsa i SvD.  Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har han gett ut de fyra toppsäljarna i Happy Food-serien som handlar om hur måendet hänger samman med maten vi äter och vår tarmflora, men även med vår livsstil och miljön runt omkring oss. I boken Åldrandets gåta berättade han redan 2011 hur vi genom mat, motion, korttidsfasta, god sömn, minskad stress och rika sociala nätverk kan påverka vårt eget åldrande. Henrik har också gjort reportageresor till de platser på jorden som vetenskapligt bekräftats som blå zoner, alltså platser där chansen är störst att bli över 100 år gammal med hälsan i behåll. Henrik har nyligen släppt boken Den goda maten - Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande tillsammans med Charlotte Fredriksson. Mer info www.henrikennart.se

  • Charlotte Fredriksson

    Yogalärare, reseproducent & hälsoföreläsare

    Charlotte Fredriksson är en erfaren föreläsare, yogainstruktör och kostrådgivare med djup kunskap inom hälsa, mat och välbefinnande. Hennes fokus är att inspirera till en balanserad livsstil med fokus på näring, rörelse, stresshantering, glädje och energi. Charlottes holistiska syn på hälsa och hennes intresse för de blå zonerna – regionerna i världen där människor lever längst och friskast– har gett henne en unik inblick i hur små förändringar kan leda till långvarig hälsa och vitalitet. Hon är mycket uppskattad för sitt sätt att inspirera till en sund och hållbar livsstil med tips på goda och lättlagade recept, vardagsmotion, återhämtning och positiv livsinställning. Hennes yogaklasser är dynamiska och balanserar flow, stillhet och intensitet, med fokus på att skapa djupare insikt och närvaro – oavsett nivå. Hon har tillsammans med Henrik Ennart skrivit boken Den goda maten – Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande, som utforskar Medelhavskostens och de blå zonernas livsstils hälsofördelar och dess koppling till långsiktigt välbefinnande. www.charlottef.se

  • Olle Melander

    Professor och överläkare internmedicin

    Olle Melander är professor och överläkare i internmedicin vid Lunds Universitet och Skånes Universitetssjukhus. Hans forskning syftar till att hitta nya sätt att förebygga typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom och han har publicerat >500 internationella vetenskapliga originalartiklar inom detta område. Forskningen utgår från att hos friska människor noggrant mäta biologiska avvikelser såsom exempelvis genetiska variationer och koncentration av nedbrytningsprodukter av föda och vävnader i blodet (metaboliter) och undersöka hur dessa biologiska faktorer samverkar med livsstil (kost, fysisk aktivitet, rökvanor och sociala faktorer m.m.) för att förutsäga risk för sjukdom senare i livet. Sådana resultat används sedan för att försöka hitta individanpassade livsstilsåtgärder, och i vissa fall nya läkemedel, som kan motverka sjukdomsrisken. Olle leder tillsammans med Salvatore di Somma det forskningsprojekt som kommer genomföras under resan.

  • Salvatore di Somma

    Professor of Medicine

    Salvatore di Somma är professor i internmedicin vid La Sapienza Universitetet och överläkare vid Sant’Andrea Hospital i Rom, Italien. Han har en lång forskningshistoria inom hjärtsjukdomar som både syftar till bättre behandling av och förebyggande åtgärder mot hjärt-kärlsjukdomar med över 300 artiklar och bokkapitel. Salvatore har spenderat långa perioder i Cilentoregionen, den syditalienska region där begreppet ”medelhavsdiet” myntades av den amerikanska forskaren Ancel Keys. Salvatore har utarbetat ett unikt samarbete med lokala läkare och vårdcentraler för att studera faktorer som kan bidra till hälsosamt åldrande i Cilento, bl.a. genom ingående kartläggning av hjärt-kärlsystemet hos hundraåringar i Cilento. Salvatore och Olle Melander leder den studie som kommer genomföras under resan.

Väderkalender